Kuka?

Pekka Matilainen,
syntynyt Joensuussa v. 1969

Tiinan aviomies ja neljän kouluikäisen lapsen isä

Olen 51-vuotias perheenisä.

Asumme omakotitalossa Kangasalla Tampereen kupeessa.

Poikamme ovat syntyneet vuosina 2004 ja 2006 ja tyttäremme vuosina 2008 ja 2012.

Lasten kaveripiiri, harrastukset ja koulu täyttävät arjen. Olemme hyvin tyytyväisiä rauhallisempaan asuinmiljööseen poissa keskustan ruuhkista. Soittelen lähes päivittäin iäkkään äitini kanssa.

Teen riistanhoitotyötä ja metsästän, mutta saalis ei ole siinä tärkein juttu. Rakennan ja remontoin mielelläni. Aiemmalta taustaltani olen uunimestari ja ammattitaitoa löytyy myös kylpyhuoneiden ja uimahallien laatoitustöistä, joita tein ammatikseni kymmenisen vuotta.

Olen myös isä, joka menetti aikuisen lapsensa itsemurhan kautta.

Mukana Kristillisdemokraateissa

Liityin Kristillisdemokraatteihin jäseneksi 2012 puolueen ollessa hallituspuolueena. Minuun vetosi erityisesti se, kuinka hyvin KD puolusti julkisuudessa kristillisiä arvoja yleisen yhteiskunnallisen kritiikin keskellä. Arvot olivat pääosin samoja, jotka itse tunnustin omikseni. Ajattelin jo silloin, että näitä arvoja ja niiden puolustajaa haluan kannattaa. Tunnen paljon KD-vaikuttajia ja olen ollut tukemassa monia puolueen jäseniä.

Diakoniajärjestö ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja

ViaDia Pirkanmaa ry on Tampereen Vapaakirkkoseurakunnassa perustettu diakoniajärjestö, joka toimii kohdaten lähimmäisiä arjessa Tampereella ja Kangasalla. Toimintaamme kuuluvat ruoka-aputyö, kuntouttava työtoiminta, työllistämispolut, asunnottomuustyö, vankilatyö sekä vapautuvien vankien tukeminen. Meillä on 18 palkattua työntekijää ja noin 70 kuntoutujaa Tampereen ja Kangasalan kaupungeilta sekä alueen vankiloista. Toimimme palveluntuottajana Tampereen kaupungille, Kangasalan kaupungille ja rikosseuraamuslaitokselle.

Suomen Vapaakirkon ja ViaDia ry:n vankila- ja kriminaalityön yhdyshenkilö

Toimin Vapaakirkon luottamustehtävissä ViaDia ry:n hallituksessa, Vapaakirkon lähimmäistyöryhmässä ja vastaan samalla kirkkomme vankila- ja kriminaalityöstä. Toimin Vapaakirkon edustajana kirkkohallituksen ja rikosseuraamuslaitoksen yhteisessä vankilasielunhoidon neuvottelukunnassa ns. pysyvänä asiantuntijajäsenenä.

Lisäksi olen PFF:n (Prison Fellowship Finland ry) hallituksessa, joka koordinoi kristillisten kirkkojen yhteistyöelimenä vapaaehtoisten vankilalähettien koulutusta ja valtakunnallisia vankilalähetyspäiviä.

Tampereen Vapaakirkkoseurakunnan vanhimmiston jäsen

Olen luottamustehtävässä Tampereen Vapaakirkkoseurakunnan vanhimmiston (hallituksen) jäsenenä. Seurakuntamme on kasvava ja elinvoimainen kaupunkiseurakunta, jonka pääpainona on lapsi- ja nuorisotyö. Seurakunta tekee myös aktiivista maahanmuuttajatyötä ja olemme mukana seurakunnanistutustyössä. Vapaakirkkoseurakunta tekee myös laajaa diakoniatyötä ViaDian paikallisjärjestön kautta.

Valtakunnallista kehitystyötä

Työssäni olen ollut toteuttamassa erilaisia kehityshankkeita ja pilotointeja ministeriöille. ViaDia toteutti THL:lle ja STM:lle Osallistavan sosiaaliturvan pilotoinnin v. 2014. Tämä ministeriön hanke johti laajaan käynnissä olevaan kuntakokeiluun, jossa palveluntuottajana toimii ViaDia Pirkanmaa Kangasalla.

Toteutimme johdollani ympäristöministeriölle asunnottomuustyöhön (AUNE-hallituksen asunnottomuusohjelmaan kuuluvan) Riskivakuutus-hankkeen ja Vakuutuspilotti-hankkeen 2016–2017. Näissä ministeriön hankkeissa kehitin Suomeen uudenlaisen vastuuvakuutusturvan maksuhäiriömerkintäisten asunnottomien asunnonsaannin mahdollistamiseksi ja vuokranantajien riskienhallinnan parantamiseksi.

Katso video

Pitkän linjan järjestösosiaalityön kehittäjä

Olen toiminut 10 vuotta ViaDia työssä. Olemme matkan varrella kehittäneet laajoja tukimuotoja kaikista huono-osaisimpien lähimmäistemme tueksi. Erityisinä painopistealueina ovat olleet ruoka-apu, asiakkaiden kuntouttavat päiväkeskukset, asunnottomuustyön uudet toteuttamistavat ja vapautuvien vankien erilaiset tukimuodot yhdessä viranomaistahojen kanssa. Olemme toteuttaneet näiden vuosien aikana 12 erilaista ESR, RAY, STEA ja työvoimapoliittisesti rahoitettua tai ministeriöhanketta. Olen toiminut useimpien hankkeidemme johtajana tai kehittäjänä. Lähes kaikki hanketoiminnot ovat päättyessään johtaneet erilaiseen pysyvään palvelutuotantoon auttamistyössä. Uusimpana toimena toteutamme hallitusohjelman mukaista Asunto ensin -mallin asunnottomuushanketta Tampereella. Aiempi ARKI-hanke ja uusi Kadulta Kotiin -hanke antaa kodin välivuokra-asumisen kautta viimesijaistenkin sosiaalipalvelujen ulkopuolelle jääneille asunnottomille.

Tästä mallista tuotettiin opaskirjanen valtakunnallisesti asunnottomuusverkostojen käyttöön:

https://asuntoensin.fi/aineistopankki/valivuokra-asuttamisen-opas/

Aktiivinen järjestövaikuttaja ja puuhamies

Olen toiminut pitkään erilaisten järjestöjen kehittämis- ja hallintotyössä. Auttamisjärjestöjen lisäksi olen toiminut metsästysseuran, erilaisten yhdistysten ja Kuopion kristillisen koulun hallituksissa.

Olen toiminut myös aktiivisesti erilaisten tapahtumien järjestelypäällikkönä, rakennustyössä ja ruoka-avun järjestäjänä. Intohimonani on tarjota lähimmäisille ilmaista ruokaa soppatykistä tai lettuja paellapannulla paistettuna.

Katso video

Rosoinen tausta ja muutos

Synnyin rakastavaan uskovaan perheeseen Joensuussa. Isäni kuoli, kun olin 8-vuotias. Miehen mallia etsiessäni eksyin väärään seuraan, mikä johti rikollisille poluille eri vaiheiden kautta. Vankilassa v. 2000 sain kohdata Jeesuksen 30-vuotiaana ja elämäni muuttui radikaalisti. Olen ollut usein julkisuudessa muutostarinani kanssa.

Valmiudet uusiin luottamustoimiin

Matilaisen perhe on lasten lisääntyessä ja kasvaessa tottunut, että isä on erilaisten luottamus- ja johtamistoimien vuoksi matkustellut ja ollut välillä poissa kotoa useitakin päiviä viikossa. Upea ja uskollinen vaimo on tukenut ja siunannut näissä töissä.

Pääosin kehitystyö ja työnantajajärjestön työ ovat siinä pisteessä, että toiminta on vakiintumassa ja mahtavia vastuunkantajia on ottamassa vastuuta laajenevasta työstä.

Koen, että toimiminen järjestövaikuttajana on antanut minulle valmiuksia toimia myös poliittisena vaikuttajana. Aikajaksollisesti ajattelen, että tulevat 6–8 vuotta elämässäni ovat tehokkainta työaikaa ja pystyisin käyttämään omaa persoonaani ja intensiteettiäni ajamaan KD:n arvojen mukaisia asioita.

Koen kutsumusta kehittää valtakunnallisesti ja yhteiskunnallisesti toimia, jotka parantavat huono-osaisten henkilöiden mahdollisuutta osallistua yhteiskuntaan ja löytää inhimillinen paikka siinä.

Vahvaa tahtoa vaikuttaa asioihin heikomman puolesta